DE KUNST
VAN HET LEREN

Kunst en cultuur

Kunst & cultuur voor alle leerlingen

Het Spinoza Lyceum staat bekend als een kunst-en-cultuurschool, waarop meer dan gemiddeld aandacht gegeven wordt aan kunstvakken. Dit gebeurt niet alleen tijdens de reguliere vakken, maar leerlingen kunnen zich ook tijdens de daltonuren en na schooltijd bezighouden met onderdelen als dans, musical, het schoolorkest, toneel, koor, kunstexcellentie en de decorklas. In een van de muziekstudio’s kunnen de leerlingen bovendien zelf muziek maken in een eigen bandje.

In de onderbouw volgen alle leerlingen het vak kunst & ontwerp. Hierbij komen diverse kunstzinnige vormen aan bod, zoals tekenen, schilderen, druktechnieken, graffiti, fotografie en film. Daarbij wordt natuurlijk ook gewerkt met allerlei digitale toepassingen. Daarnaast is er aandacht voor kunstgeschiedenis en staan er excursies naar het museum op het programma.

Een professioneel theater

Centraal in de school is een professionele theaterzaal te vinden, waarin leerlingen ieder jaar grote musical- en dansvoorstellingen opvoeren en waarin met regelmaat muziekavonden georganiseerd worden. Bij al deze uitvoeringen ontwerpen de leerlingen zelf de decors en wordt het licht en het geluid in het theater verzorgd door leerlingen van de techniekploeg. Daarover hieronder meer.

MuziekPlus voor havo en vwo

Havo- en vwo-leerlingen met een muzikaal talent, zowel vocaal als instrumentaal, kunnen auditie doen voor de speciale Muziekplusklas. Hierin komen leerlingen terecht uit havo-, havo/atheneum- en uit vwo-klassen. Deze leerlingen volgen twee à drie uur per week muzieklessen, waarbij uitgebreid kennis wordt gemaakt met de muziektheorie en waarbij de talenten in de praktijk extra ontwikkeld kunnen worden in het koor of in het orkest. Tweemaal per jaar wordt er een uitvoering gegeven in de theaterzaal. De leerlingen die Muziekplus volgen kunnen hierin ook eindexamen doen. Hier vind je meer informatie over: Muziekplus

Kunst & cultuur in het eindexamen

Op alle niveaus (mavo, havo en vwo) kan muziek of kunst gekozen worden als eindexamenvak. Een vast onderdeel van het vak muziek is het maken van een eigen compositie. Bij kunst bezoeken leerlingen regelmatig tentoonstellingen en werken zij aan praktijkopdrachten. Ook kunnen ze werken aan een portfolio om toelating te kunnen krijgen tot bijvoorbeeld de kunstacademie.

Brugklas Dalton activiteiten

In de brugklas kun je deelnemen aan brugklas dalton activiteiten. Deze doe je voor het grootste gedeelte in het daltonuur. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met brugklas musical. Dan werk je een halfjaar in 1 daltonuur per week aan een leuke, kleine productie waarin je zingt, danst en speelt. En om het dan helemaal af te maken kom je nog een keer een zaterdag naar school (en dat is altijd heel bijzonder) om kostuums te krijgen en te oefenen met decorstukken. En dan ben je klaar om op te treden voor je familie en vrienden.
De decorstukken en rekwisieten worden gemaakt door de brugklas decorploeg. Je kunt je dus ook daarvoor opgeven en dan werk je 1 daltonuur per week aan het decor voor de brugklasmusical.
Je kunt ook brugklas dans doen. Dat begint al meteen aan het begin van het schooljaar en dan doe je met je groep mee met de grote dansproductie waar wel 80 leerlingen aan meedoen!
En er zijn ook activiteiten die elk jaar weer wisselen, zoals songwriting of aquarium bouwen.

Musical
Als je ontdekt hebt dat je musicals echt heel leuk vindt en dat je graag mee wil doen in een bijna professionele productie, dan kun je auditie doen voor de Grote musical productie. Dit is een jaarlijkse productie en het is elk jaar een feestje!!
Je doet een spel auditie, een dansauditie en een zangauditie. En uiteindelijk komt er dan een groep van 30-35 leerlingen uit, vanuit alle lagen en afdelingen van de school (behalve de brugklassen) en die gaan met z’n allen een prachtig avontuur aan. We maken in een half jaar in 2 daltonuren per week, 5 repetitie zondagen en een repetitieweekend een knaller van een show. In dat laatste weekend komt alles bij elkaar: licht, geluid, decor, kostuums en dan knallen we er 6 shows uit in 1 week. En dat is dan de leukste week van het jaar!!
We kiezen elk jaar weer voor een heel andere musical.

Dans
Dalton Dans maakt jaarlijks een grote dansproductie met tussen de 50 en 75 dansers, iedereen die het leuk vindt om te dansen is welkom. Leeftijd en niveau zijn niet belangrijk, als brugklasser kun je ook mee doen. De brugklassers hebben een aparte groep waar ze een van de choreografieën mee maken, maar ze dansen voor een deel ook mee met de oudere dansers. (Binnen de groep van 2e tot en met 6e klassers kun je bij de start van de productie auditie doen om eventueel solist te worden, de solisten hebben soms een verhalende rol of een extra choreografie die ze dansen.)

Verschillende dans docenten werken van september tot eind november twee daltonuren in de week met de leerlingen aan al het materiaal. Ook repeteren we een aantal zondagen met de hele groep. Het laatste weekend komen daar ook nog eens kostuums, licht en decor bij en maken we de voorstelling helemaal af om vervolgens 6 voorstellingen te mogen dansen in ons eigen theater.

Ieder jaar proberen de choreografen weer een heel andere voorstelling neer te zetten. Van locatievoorstelling tot traditionele theatervoorstellingen of dansfilms in tijden van corona en van abstracte voorstellingen tot verhalende producties, ieder jaar is weer helemaal anders.

Open Podium
Elk jaar wordt er ook een Open Podium georganiseerd waarin elke podiumkunst ruim baan krijgt. Leerlingen doen mee, personeel doet mee, muziek mag, stand-up comedy, sketches – alles is mogelijk!! Ook dit is elk jaar weer een feestje.

Techniek ploeg
Als je nou liever niet op het toneel staat, maar wel graag onderdeel wil zijn van een leuke productie – dan kun je ook meedoen met de techniek ploeg. Dan ben je verantwoordelijk voor allerlei backstage activiteiten en zorg je er dus voor dat onze producties uitgevoerd kunnen worden.

Je krijgt ook workshops over de verschillende aspecten van theatertechniek, zoals daar zijn licht- en geluidtechniek.